Rinoplasti, burnun şeklini, boyutunu ve görünümünü iyileştirmek için yapılan cerrahi işlemin adıdır. Bu işlem burnun şeklini değiştirerek, burun deliklerini küçülterek, burun kemik ve kıkırdaklarını yeniden şekillendirerek veya burun ucunu kaldırarak burun estetiğini geliştirir. Rinoplasti, sıklıkla kişinin yüz görünümünü güzelleştirmek için yapılmakla birlikte burun içerisindeki kıkırdak eğriliği gibi nefes almayla ilgili işlevsel bir sorunu düzeltmek için de yapılabilir. Rinoplasti, yüz yapısını dengeler, kişinin kendine güvenini artırır ve genellikle estetik görünümü iyileştirir.

Rinoplasti Kimlere Yapılmaz?

Rinoplasti, sağlıklı ve gelişmiş bir burun yapısına sahip olan ve estetik veya işlevsel nedenlerle burun şeklini iyileştirmek isteyen kişiler için uygundur. Ancak bazı durumlarda rinoplasti isteğini dikkatli bir şekilde değerlendirmek gerekir. Bu durumlar şunları içerebilir:

  • Yüzün kemik ve kıkırdak yapılarının henüz tam olarak gelişmediği yaşlarda ameliyat olmak isteyen çocuk veya gençler
  • Sistemik sağlık sorunları, kanama bozuklukları, kalp hastalıkları ve benzeri tıbbi durumlar nedeniyle anestezi açısından riskli olanlar
  • Psikolojik veya ruhsal sağlık sorunları olan kişiler
  • Hamile veya emziren kadınlar
  • İstikrarsız bir yaşam tarzı veya uyuşturucu ve alkol kötüye kullanımı olan kişiler
  • Özellikle belirli ilaçlara veya malzemelere alerjisi olan kişiler

Rinoplasti hakkında karar vermeden önce, konu hakkında tecrübe sahibi bir doktorla konuşmak ve değerlendirme yapmak önemlidir. Direkt olarak araştırma yapmadan estetik yaptırmaya karar vermek yanlış olacağından doğru doktor seçimi ve ameliyat süreci için doğru seçenekleri değerlendirmek önemlidir.

Rinoplasti Ameliyatı Zor Mu?

Rinoplasti, hastaların büyük bir kısmı tarafından kolay tolere edilen bir ameliyat olmakla birlikte doğası gereği birtakım zorlukları içerisinde barındırır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve işlem sırasında, burun kıkırdakları ve kemik yapıları çoğunlukla kesilip kırılarak yeniden şekillendirilir, burun delikleri küçültülebilir veya burun ucu kaldırılabilir. Ameliyatın uzunluğu ve zorluğu, burnun mevcut durumuna, yapısal özelliklerine ve cerrahın tecrübesine bağlıdır. İkincil yani revizyon ameliyatlar bu açıdan daha fazla zorluklar içerir.

Ameliyat Sonrasındaki Süreç Nasıldır?

Ameliyat sonrasında hasta burun deliklerinin içerisinde silikon yumuşak birer tampon ile uyanır. Başlangıçta bir miktar burundan nefes almasına izin vermekle birlikte genellikle takip eden günlerde burun tıkanmaktadır. Tamponların alınacağı güne kadar bu tıkanıklık devam edecektir. Ameliyat sonrası burun ve gözlerin etrafında şişme ve morarma görülebilir ve ilk birkaç gün artabilir. Bu morarma ve şişlikler genellikle 2 hafta içerisinde kaybolmaktadır. Burun içerisindeki tamponlar ve burun sırtındaki atel ortalama 1 hafta sonra alınır ve burun yıkamalarına geçilir. Tam iyileşme süreci, kişinin yaşına, genel sağlığına ve ameliyatın zorluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1 yılı bulur. Bu nedenle rinoplasti ciddi bir prosedürdür ve uygun hazırlık ve doğru bir cerrah tarafından yapılması önemlidir. Ayrıca ameliyat öncesi ve sonrası doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir, bu da iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.

Rinoplasti kaç yaşında yapılabilir?

Rinoplastinin genellikle burun kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlandığı 17-18 yaşından sonra yapılması önerilir. Bu yaşta, burun kemikleri ve kıkırdakları tamamen gelişmiştir ve cerrahın burun şekillendirme işlemi yapması daha güvenlidir. İleri yaşlarda rinoplasti ise tamamen kişinin isteğine ve tabi ki genel sağlık durumunun bu ameliyata izin verip vermemesine bağlıdır.

Ameliyat Öncesi Değerlendirme

Rinoplasti öncesinde doktorunuzla yapacağınız görüşme ve muayene son derece önemlidir. Doktorunuz muayene esnasında tespit ettiği estetik ve fonksiyonel problemleri sizinle paylaşacak ve olası çözüm alternatiflerini size iletecektir. En az bunlar kadar önemli olan diğer nokta ise hiç şüphesiz sizin nasıl bir burun istediğinizdir. Bu kapsamda istediğiniz burun konusunda net ifadelerde bulunmanız ameliyat sonrası mutluluğunuz açısından belirleyici olacaktır. Ameliyat öncesi çekilen fotoğraflar üzerinden yapılacak çeşitli simulasyonlar bu açıdan faydalı olabilir.

Hangi teknik?

Rinoplasti farklı cerrahi teknikler kullanılarak yapılabilir. Cerrah açısından bu seçim çoğunlukla yıllar içerisinde edindiği tecrübe ve kendini rahat hissetme ile ilgilidir. Hasta açısından ise temelde burun uç kısmındaki kesinin olup olmaması ile ilgilidir ki bu kesi de aslında aylar içerisinde neredeyse tamamen belirsiz hale gelmektedir. Seçilecek cerrahi teknik açısından baktığımızda 2 ana teknik söz konusudur. Açık ve kapalı olarak ifade edilen bu temel yaklaşımların çeşitli alt tipleri de mevcuttur. Doktorunuzla yapacağınız ön görüşme size ve burnunuza en uygun tekniğin seçilmesi açısından son derece önemlidir.